HÖGT ÄRADE DELEGATER...

En blogg för alla FN-rollspelare på Campeon Frigymnasium i Helsingborg.

Grattis på FN-dagen!

Kategori: Allmänt

FN-dagen firas idag, den 24 oktober, till minne av att FN:s
medlemstater ratificerade FN-stadgan detta datum 1945.
None

Kloka ord från en högt ärad veteran

Kategori: Allmänt

Så stundar det igen, FN-rollspelet i Kristianstad. Det kändes nyss som en evighet tills det var dags, men precis runt hörnet väntar nu Campeons chans att återigen glänsa i den regionala debatten. Säga vad man vill, men vilken press som ligger på era axlar!

För inte nog med att ni nu ska representera kontroversiella, geopolitiskt viktiga och i allra högsta grad inflytelserika länder - Venezuela, Pakistan, Kina, Israel och Nordkorea - utan ni är dessutom vara medvetna om följande faktum:

 - 2005, första året Campeon deltog i Söderports rollspel tog både Björn Stenlund och Andreas Landsbo hem priser för "Bästa delegat".
 - 2006, tog USA:s delegation hem priset för "Bästa delegation", och Erik lyckades även kamma hem "Bästa delegat"
 - 2007, fick både Emelie och Tobias utmärkelsen för "Bästa delegat", och Robin lyckades även muta till sig "Bästa veteran".

Hur kommer det gå iår?

I själva verket, högt ärade delegater, spelar inte detta någon roll - nu är det er tur att göra entré på FN-rollspelens huvudrarena och prestera så bra ni kan. Det behöver väl knappast sägas hur det kommer gå - era retoriska färdigheter, er kämpaglöd och vilja kommer göra er prestation lika slående som alltid, oavsett hur många priser ni lyckas kamma hem. I slutändan inser man ändå att det inte är det viktiga.

Som utomstående, och inte längre delaktig, skulle jag egentligen vilja överösa er med tips, idéer, strategier och knep för att ni ska lyckas extra bra. I själva verket, inser jag ju mer jag tänker efter att ni inte behöver någon sådan hjälp över huvud taget. Ni kommer klara er mer än galant.

Så varför bjuder jag ens då på denna ordkavalkad av nostalgi, denna strimma av desperation som blir en utväg i min vardag som annars inte direkt bjuder på intellektuella utmaningar (varning för underdrift)?? Naturligtvis, för att jag ändå vill sprida lite stress och nervositet.

Eftersom jag ändock förfrågats, har jag ändå försökt formulera ett par krampaktiga tips som ni kan ha nytta av om ni vill göra er prestation ännu bättre. För jag tror att ni håller med om att det hade varit extra kul om Campeon totalägt rollspelet?

¤ Uppträd diplomatiskt! Eller för att förtydliga: uppträd formellt! Ni representerar, som sagt, länder som inte drar sig för att tänja på de diplomatiska gränserna, men försök att alltid göra det på ett formellt sätt! Detta betyder inte att ni inte ska göra det, utan bara att ni ska göra det på ett så irriterande sätt att ingen kan ifrågasätta er! Extra roligt hade det naturligtvis varit om alla hade gått emot delegaterna från Israel, en sorts "favorit-i-repris" på Gustavs utbrott från i våras som vi (nästan) alla uppskattade.

Det är förbannat kul att till exempel lägga fram extremt USA-kritiska resolutioner, och nu har ni ju världens mölighet att dessutom stötta varandra i frågan och regera debatten! Försök, det värsta som kan hända är att det går åt helvete?

¤ Fjäska för presidiet! Det låter fjantigt, men de gillar faktiskt entréer a la "Det här representerar Kubas hjärta"/"Sydafrika dansar indisk dans". Dessutom lyfter det rollspelet och blir lite roligare om exempelvis Kina kommer in och bjuder församlingen på ris.

¤ Skriv resolutionerna väl! Och låt er inte knäckas i debatten mot fjantarna från Söderport! Istället för att rösta ner ett helt förslag, använd er av tilläggen! Då gör ni åtminstone ett diplomatiskt försök. Ni har redan det retoriska övertaget, nu är det dags att totalannektera resolutionsarenan också!

Tänk också på att ni inte behöver vara dumma och motstridiga bara för att ni ska. Om man exempelvis diskuterar Darfurkonflikten kan man ju faktiskt skriva med "Betonar och konstaterar att Sudan är ett suveränt land" även om man representerar någon från "de godas allians". Fördelen med detta är egentligen två saker:

1) man visar sin humanitära sida än mer genom att visa lyhördhet mot alla parter, och
2) man krossar det enda motargumentet från den andra sidan som egentligen finns.

Nu är det ju inte säkert att de frågor som ni ska diskutera kommer att ge utrymme för detta, men ni kan ju tänka på det.

Ett litet tilläggstips kan vara att avsluta era resolutioner med meningen "Välkomnar alla tillägg och diplomatiska förslag till förbättringar". Smart va?

¤ Ha roligt! Annars kan ni lika gärna skita i vilket.

Dagen till ära kan jag inte göra annat än avsluta som Dag Hammarskjöld:

" Everything will be all right - you know when? When people, just people, stop thinking of the United Nations as a weird Picasso abstraction and see it as a drawing they made themselves. "

Således önskar jag (vi),
från botten av mitt (vårt) diplomatiska hjärta,
ett varmt
lycka till,

och gläns som ni brukar!

På återskrivande,
En vän

En Oscar till...

Kategori: Allmänt

Oscar Björkqvist ersätter Jessica Garpvall i Pakistans delegation!

Garpis: Trist att du inte följer med! Vi kommer att sakna dig.
Oscar: Kul att du följer med!