HÖGT ÄRADE DELEGATER...

En blogg för alla FN-rollspelare på Campeon Frigymnasium i Helsingborg.

Schema FNCF 2018

Kategori: Allmänt

Tisdag den 6 februari, Maria församling och Campeon
08.15 Alla på plats i Maria församling (Södra Storgatan 22): närvarokontroll och öppningstal
10.00 General Speaking (FS Maria församling - MR på skolan, sal 5Ö)
11.00 Lunch (med matkortet, som vanligt)
12.00 Samling (FS Maria församling, MR skolan sal 5Ö) närvarokontroll, lobbying
14.00 FS går till Campeon, fortsätter lobbying
14.30 Sista inlämningstid för rättning av resolutioner, både FS och MR på Campeon våning 5
16.00 Dagen avslutas

Onsdag den 7 februari, Rådhuset
08.15 Närvarokontroll och utskottsarbete, Rådhusets kommunfullmäktigesal
11.00 Lunch
12.00 Närvarokontroll och utskottsarbete, Rådhuset
14.15 Fika
14.45 Förhandlingarna fortsätter
16.00 Dagen avslutas

Torsdag den 8 februari, Rådhuset
08.00 Närvarokontroll i utskotten, Rådhuset, följt av resolutionsbehandling
10.00 Närvarokontroll i Generalförsamlingen, Rådhuset, följt av resolutionsbehandling
11.00 Lunch
12.00 Närvarokontroll GF, fortsatta förhandlingar
14.15 Fika
15.45 Prisutdelning
16.00 Rollspelet avslutas

MR-FRÅGOR

Kategori: Klipp och tips

The Human Rights Council i FN antog i oktober 2017, med bred majoritet, en resolution som krävde att dödsstraff utdömda för handlingar som rör bland annat "äktenskapsbrott och samtyckande samkönade relationer” skall avskaffas. I resolutionen fördöms även dödsstraff utdömda för mentalsjuka, för minderåriga, och för havande kvinnor. Resolutionen lades fram av Belgien, Benin, Costa Rica, Frankrike, Mexiko, Moldavien, Mongoliet och Schweiz.

I rådet sitter 47 medlemsstater varav 27 röstade för och 13 emot, resten avstod. USA, Saudarabien, Kina, Egypten, Burundi, Etiopien, Bangladesh, Indien, Botswana, Qatar, Irak, Japan och Förenade Arabemiraten är länder som röstade emot resolutionen. Kenya, Nigeria, Tunisien, Indonesien, Filippinerna, Kuba och Sydkorea avstod.

USA röstar regelmässigt ned alla resolutioner som rör dödsstraff oavsett för vilken handling det utdöms.

Dödsstraff för samtyckande homosexuella handlingar praktiseras idag i Iran, Saudiarabien, Sudan, Jemen och i vissa regioner i Somalia och Nigeria. I lagen kan dödsstraff för homosexuella handlingar utdömas i Afghanistan, Mauritanien, Qatar och Förenade Arabemiraten, men där har inga dödsstraff genomförts på senare år. I Brunei infördes dödsstraff för homosexuella handlingar 2014. Ännu har ingen avrättats.

Här kommer några länktips

FN-dokumentation om dödsstraffet

Från dödsstraff till äktenskap

FN och HBTQ-frågan

FN rapport

 

ISRAEL-PALESTINA I FYRA STEG

Kategori: Klipp och tips

Fråga tre på FS-dagordningen, "Åtgärder för att säkerställa varaktig fred mellan Israel och Palestina", kan till en början kännas helt omöjlig att ta tag i. Följer du dessa fyra steg kan det kännas lite lättare.
 
Först och främst: se till att få någorlunda grepp om den historiska bakgrunden - men läs sammanfattningar och förirra dig inte i detaljer (=steg ett och två nedan).
 
När du sedan fått lite koll på bakgrunden: försök att hitta lösningar på konflikten. Vilka är de konkreta frågor som måste lösas för att fred ska kunna uppnås? Vad har FN gjort, och vad kan de göra, för att lösa konflikten? (=steg tre och fyra nedan) 
 
 
 
2. Såklart har "Crash-course" en sammanfattning
 
 
3. Marcus Oscarsson sammanfattar konflikten i Nyhetsmorgon (2017-12-09) - och han identifierar några problemområden som måste lösas. Era resolutioner kan man fördel innehålla lösningar som gäller dessa områden: gränsdragningarna, bosättningarna, säkerheten, Jerusalem och flyktingfrågan.
 
 
 
 
4. När du nu kan en del om bakgrunden och har identifierat några tydliga problemområden så är det dags att fördjupa sig i frågan: Vad har FN gjort för att lösa Israel-Palestina-konflikten? och: Vad kan FN göra för att lösa konflikten? Nu blir det lite snårigare - svårare texter och det mesta på engelska, men det är detta du ska lägga mest tid på. Här nedan är några tips.