HÖGT ÄRADE DELEGATER...

En blogg för alla FN-rollspelare på Campeon Frigymnasium i Helsingborg.

Robin om att förbereda sig, och lite sån't...

Kategori: Allmänt

Man tycks möta mycket ångest och förvirrning bland ettor som förbereder sig inför FN-rollspelet, vilket i sig inte är speciellt märkligt utan snarare helt naturligt. Som en tröst kan dock konstateras att den största desperationen och nervositeten ligger hos tvåor och treor som börjat inse att de måste prestera. Det är inte helt lätt att veta hur man ska förbereda sig, läsa på eller vad man ska tänka på under förarbetet; detta vet knappt de som kört flera gånger innan. Därför har jag försökt göra en liten punktlista som ni kan titta på och använda som stöd:

 ¤ Ta en funderare: vad är väsentligt att veta om mitt land? Detta sparar jättemycket tid och kraft inför påläsningen. Om man exempelvis är representant för Sverige och sitter i FoS-utskottet kan man försöka skapa någon slags översikt över vad man egentligen vill lägga kraft på. Med tanke på att Sverige varit mån om att skicka fredsbevarande trupper till Darfur kan man tänka sig att det är vettigt att läsa på, medan en sådan sak som kärnvapen (där Sverige aldrig varit speciellt framstående, inte ens när vi försökte tillverka sådana) kanske inte bör läggas så stor vikt vid. För att göra det ännu mer konkret: är man Sudan, bör man läsa på mycket om Darfur. Det är naturligt och rimligt att man lägger kraft på vissa frågor mer än andra, men ni ska dock ha koll på hur ert land står i samtliga frågor!

 ¤ Dela upp arbetet inom delegationen! Om alla läser på enskilt blir det jättemycket att plugga in och memorera, speciellt med tanke på omfattningen på de frågor som ska diskuteras. Faktum är att åtskilliga avhandlingarna skulle kunna skrivas i alla frågor på dagordningen utan att egentligen komma fram till så mycket alls. Ett hett tips är därför: dela upp frågorna mellan er och skriv ihop ett referat (ja, ett sån't som Kenneth lärde er att skriva) eller förklara för varandra (eller både och), för det brukar fungera utmärkt!

 ¤ Både fog och helikopteröversikt! Detta är inte ett försök att vinna billiga poäng hos Per, utan det ligger faktiskt någonting i det. Om ni ska förstå en film kan ni inte hoppa in i mitten och sedan förstå allt, precis på samma sätt fungerar inläsning. Vet man ingenting alls om exempelvis Darfurkonflikten, bör man först gå till huvudfrågan: "Vad fan handlar Darfurkonflikten om?". Det är helt omöjligt att motivera ert lands ställningstagande i frågan om ni inte vet vad konflikten handlar om och varför ert land resonerar som det gör!

 ¤ Kolla YouTube! Det låter löjligt, men YouTube är faktiskt väldigt konkret och bra när ni ska veta hur aggressiva eller tillbakadragna era länder är i FN-debatten. Dessutom får ni jättemånga bra tips om hur ni ska tala, bortförklara er, kritisera någon och uppföra er i rollspelet! Om ni vill se någonting riktigt roligt ska ni söka på "Heja Kuba" (eller klicka här), så får ni ett exempel på hur vissa kan agera när man får kritik!

 ¤ Häng med i utrikesnyheterna! För annars kan ni göra bort er rejält. Dessutom står den allra färskaste informationen om vissa konflikter eller internationella problem där, och lite uppdatering är aldrig fel. Om ni verkligen vill vara ambitiösa kan ni alltid klippa ut de nyheter som berör just ert land och spara tillsammans med ert material.

 ¤ Leta information, titta inte efter den! Att man inte hittar information är i ett FN-rollspel ett MYCKET DÅLIGT ARGUMENT som säger mer om er än den information som finns tillgänglig. Det finns en anledning till att man kallar vårt samhälle för ett "Informationssamhälle", och den som inte förstår det har inte spenderat tillräckligt mycket effektiv tid på Internet. Tro mig: det finns mycket information om ert land och ert lands åsikter, det handlar bara om att leta lite grann. Vissa saker är svåra att hitta, andra inte, men man får sällan fram bra information om man söker på Google med orden: "Darfurkonflikten+Hur ställer sig Nordkorea+fakta och siffror (gärna i punktform)+bra argument". Likadant finns det få hemsidor i stil med www.dodsstraffetitaiwan.nu/FN-fakta. Titta inte efter informationen, utan leta efter den och inse att den faktiskt finns där! 

Och sist men inte minst säger jag som Douglas Adams, Don't Panic! Undervärdera inte er själva och era kunskaper och stressa inte upp er i onödan! Ju bättre förarbete ni gör, desto bättre kommer ni prestera i debatten i rollspelet, och det är fortfarande rejält gott om tid!

Glad Påsk!

Robin "Sailor" Moon

Robin om: resolutioner

Kategori: Resolutioner, position papers och öppningstal

Ni har nu lite smått börjat inleda arbetet med det som utgör själva kärnan i hela FN-rollspelet: resolutionerna. Utan resolutionerna hade rollspelet inte varit mycket mer än finklädda ungdomar med pärmar och slips som sitter och tittar på varandra helt utan mening.

Resolutionerna styr debatten. Det är resolutionerna som är debatten. Man debatterar inte om någonting såvida det inte finns en resolution skriven i ämnet (förutom när man ska hålla policy statements, men det kommer vi till senare). Därför behöver jag väl knappast poängtera följande: skriv era resolutioner väl!

Under okänd flik i era pärmar finns alla instruktioner för hur man ska skriva en resolution, och vilka delar en resolution består av. I de inledande fraserna beskriver ni bara själva problemet, medan ni i de operativa fraserna presenterar åtgärder för att lösa problemet. Tänk på att alla fraser i resolutionen ska kunna läsas med "FN:s generalförsamling..." innan, och därför kan ni inte formulera er i stil med:

" 2. Välkomnar vi, i staten X, ett finansiellt stöd..."

utan snarare

" 2. Välkomnar ett finansiellt stöd..."

Annars blir det ju ruskigt fel. Rent formellt läggs faktiskt resolutionen fram av generalförsamlingen, till generalförsamlingen, hur skumt detta än må låta.

En annan sak ni bör tänka på är att inte ha luddiga formuleringar eller ospecificerade åtgärder i resolutionen. Detta är av yttersta vikt eftersom en resolution i FN ska efterlevas av alla FN:s medlemsländer, om den röstas igenom, och då är det inte speciellt bra om det finns otydliga formuleringar.

Tänk också på att ni inte sätter ut någon punkt förrän i slutet av resolutionen. Detta låter orimligt, konstigt och absurt, vilket det också är, men se det som en utmaning i att skriva långa meningar! Så blir ju Kenneth också glad!

Och samarbeta inom er delegation genom att hjälpa varandra! Trots att ni sitter i olika utskott så kolla igenom varandras resolutioner och ge feedback. Ett bra förarbete lönar sig alltid!

Deadline för resolutionerna är fredag v 14 (veckan efter påsklovet) vilket ger er ganska gott om tid. Mitt förslag är dock att ni som inte har börjat än börjar skriva lite smått redan nu. Om ni får panik efter det att ni lämnat in resolutionen och skulle känna att ni behöver ändra någonting: ta det lugnt! Det är det som hela lobbyverksamheten går ut på. Det är då ni ska springa runt och slå samman, skriva under och omformulera era resolutioner så att ni får en helt perfekt och strålande slutprodukt att visa upp i utskottsarbetet. Anledningen till att ni ska lämna in era resolutioner så tidigt är för att ni ska få tid att läsa igenom varandras, så att ni innan rollspelet kan få koll på vilka ni eventuellt kan samarbeta med och vilka ni helst bara vill knäcka i debatten.

Och glöm nu inte bort att ni ska skriva position papers också, för det är skitviktigt. Den stora skillnaden mellan dessa två är att position papers BARA är till för ert land (och Susanna och Per förstås) för att ni ska komma ihåg viktig fakta om ert lands åsikter. Mer ingående om position papers och policy statements kommer senare.

Jag lämnar över ordet till en högt ärad delegat från någon annanstans, tack!

Det högt ärade Presidiet!

Kategori: Presidiet

474125-8


THE PRESIDIUM IS WATCHING YOU

Robin "Ki-Moon" Wikström, Emma "Annan" Landgren, Bea "Boutros-Boutros" Andersson, Carl-Johan "Hammarskjöld" Kullving och Frida "Tryggve" Törnqvist (ej med på bild) kommer att styra, övervaka, kontrollera och skrämma er under FN-rollspelet.

Vårt ord är lag - alltid!