HÖGT ÄRADE DELEGATER...

En blogg för alla FN-rollspelare på Campeon Frigymnasium i Helsingborg.

MR-FRÅGOR

Kategori: Klipp och tips

The Human Rights Council i FN antog i oktober 2017, med bred majoritet, en resolution som krävde att dödsstraff utdömda för handlingar som rör bland annat "äktenskapsbrott och samtyckande samkönade relationer” skall avskaffas. I resolutionen fördöms även dödsstraff utdömda för mentalsjuka, för minderåriga, och för havande kvinnor. Resolutionen lades fram av Belgien, Benin, Costa Rica, Frankrike, Mexiko, Moldavien, Mongoliet och Schweiz.

I rådet sitter 47 medlemsstater varav 27 röstade för och 13 emot, resten avstod. USA, Saudarabien, Kina, Egypten, Burundi, Etiopien, Bangladesh, Indien, Botswana, Qatar, Irak, Japan och Förenade Arabemiraten är länder som röstade emot resolutionen. Kenya, Nigeria, Tunisien, Indonesien, Filippinerna, Kuba och Sydkorea avstod.

USA röstar regelmässigt ned alla resolutioner som rör dödsstraff oavsett för vilken handling det utdöms.

Dödsstraff för samtyckande homosexuella handlingar praktiseras idag i Iran, Saudiarabien, Sudan, Jemen och i vissa regioner i Somalia och Nigeria. I lagen kan dödsstraff för homosexuella handlingar utdömas i Afghanistan, Mauritanien, Qatar och Förenade Arabemiraten, men där har inga dödsstraff genomförts på senare år. I Brunei infördes dödsstraff för homosexuella handlingar 2014. Ännu har ingen avrättats.

Här kommer några länktips

FN-dokumentation om dödsstraffet

Från dödsstraff till äktenskap

FN och HBTQ-frågan

FN rapport

 

Kommentera inlägget här: