HÖGT ÄRADE DELEGATER...

En blogg för alla FN-rollspelare på Campeon Frigymnasium i Helsingborg.

ISRAEL-PALESTINA I FYRA STEG

Kategori: Klipp och tips

Fråga tre på FS-dagordningen, "Åtgärder för att säkerställa varaktig fred mellan Israel och Palestina", kan till en början kännas helt omöjlig att ta tag i. Följer du dessa fyra steg kan det kännas lite lättare.
 
Först och främst: se till att få någorlunda grepp om den historiska bakgrunden - men läs sammanfattningar och förirra dig inte i detaljer (=steg ett och två nedan).
 
När du sedan fått lite koll på bakgrunden: försök att hitta lösningar på konflikten. Vilka är de konkreta frågor som måste lösas för att fred ska kunna uppnås? Vad har FN gjort, och vad kan de göra, för att lösa konflikten? (=steg tre och fyra nedan) 
 
 
 
2. Såklart har "Crash-course" en sammanfattning
 
 
3. Marcus Oscarsson sammanfattar konflikten i Nyhetsmorgon (2017-12-09) - och han identifierar några problemområden som måste lösas. Era resolutioner kan man fördel innehålla lösningar som gäller dessa områden: gränsdragningarna, bosättningarna, säkerheten, Jerusalem och flyktingfrågan.
 
 
 
 
4. När du nu kan en del om bakgrunden och har identifierat några tydliga problemområden så är det dags att fördjupa sig i frågan: Vad har FN gjort för att lösa Israel-Palestina-konflikten? och: Vad kan FN göra för att lösa konflikten? Nu blir det lite snårigare - svårare texter och det mesta på engelska, men det är detta du ska lägga mest tid på. Här nedan är några tips.
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: