Debattknep

Tycker du att det här med retorik framstår som oärligt? Om det nu bara handlar om stilgrepp och hur man formulerar sig - betyder det att det är hur man säger något som är det viktiga, inte vad man säger? Om talekonst är en konst som man kan lära sig betyder det faktiskt att en ohederlig skurk kan lura oss att tycka och tro något som vi egentligen inte vill.

Känner du dig misstänksam och skeptisk så är du inte ensam. Du är inte heller först med att känna så. Redan under antiken debatterades detta flitigt och de som var skickliga retoriker blev anklagade för att förvränga sanningen och att bara vara ute efter egen makt och vinning.

Och visst är det på gränsen, det här med stilgrepp och debattknep. I avsnittet nedan kan du läsa om s.k. härskartekniker och här kommer flera sätt att försöka få övertaget i en debatt. Att använda dessa knep kan definitivt vara att gå för långt och att vara för elak. Det är inte heller så att det behöver fungera, man kan mycket väl bli kallad en hel massa: översittare, besserwisser, dryg, stroppig etc. Du kan säkert komma på fler.

PERSONANGREPP

AVBRYT/HÖJ RÖSTEN

"DET SNABBA LEENDET"

SKRÄCKPROPAGANDA

VINKLINGAR

VÄRDELADDADE ORD

DÖP OM

HUMAN TOUCH
Kommentarer
Postat av: Peter 3 alfa

Hej hej! Är inne och kollar lite, ska ju skriva en argumenterande text så jag sökte lite inspiration :) Tänkte bara tillägga mina två bästa knep: 1) det retoriska 3-talet, det är kraftfullt, effektivt och slagkraftigt. 2) är det i en debatt (vet inte hur ni ska redovisa) och blir ställda mot väggen, så lägg fram en liiiten negativ konsekvens vad ni står för, samt en meeeega negativ konsekvens av vad opponenten står för. Gött snack :)

2008-03-05 @ 08:33:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0