Kortfilmsanalys

Utifrån fredagens filmseminarium ska du nu välja en av kortfilmerna och skriva en analys. Utgå från filmen och anknyt till de begrepp vi har gått igenom (i huvudsak "filmens berättarkomponenter" - se tidigare inlägg).


Detta är de kortfilmer ni såg:

  

Filmer av Jenifer Malmqvist

"Ifred"

"10 år och 3 månader"


Filmer av Asger Lindgård

(För att se Asgers "Vi ses" och "Malena": gå till dvoted. Registrera dig (tar 1 minut). Sök på "Vi ses". Nu kommer du till Asgers profil. Klicka på "films")

"Malena" (musikvideo)

"Neverwhere" (tillsammans med Csaba Bene Perlenberg)

"Vi ses"


Filmer av Csaba Bene Perlenberg

"Cecilia"

"87"


Du som vill se om filmerna/ du som inte var med på seminariet: några av filmerna kan du hitta på nätet (Asgers). Se klickbar länk till dvoted ovan. Jag har några av filmerna på DVD. Det går bra att låna "87", "Cecilia" och "Vi ses". Dock inte hemlån och eliminera spring - om du vill se någon av filmerna en eftermiddag, gör så här: 1. låna filmen (kommer att ligga på mitt bord) 2. fråga i klassen om det är fler som vill se den 3. lägg tillbaka filmen (lätt som en plätt)

Omfång: en A4-sida
Inlämningsdag: senast onsdag 15 oktober kl. 12.00 (fysiskt, på mitt bord, 2 ex, elektroniskt endast vid sjukdom)

Hasta la vista! (som Arnie skulle ha sagt)

Jennifers "Peace Talk" ("Ifred), i två delar:

:

Klipp från Csaba/Asgers "Neverwhere":


Att skriva manus

Hoppas att ni känner er fullmatade med filmteori och inspiration! Den första uppgiften är, som ni vet, att skriva ett filmmanus.

Voodoofilm är en utmärkt sajt för filmskapare. Här finns en lättförståelig manusskrivarskola. Första delen kan du bara läsa igenom, förmodligen känner du igen mycket av det. I andra delen står det tydligt hur man skriver ett filmmanus. Vi använder oss alltså av den s.k. amerikanska manusmodellen. Läs på ordentligt och håll er till formatreglerna!

Vill ni, kan ni också jobba vidare med ett bildmanus. En mall hittar du här. Det kan dock hända att ni får synpunkter under feedback-veckan (Csaba kommer tillbaka för manusfeedback i vecka 41) som gör att du får ändra i ditt bildmanus.

Inlämningsdag: senast torsdagen den 2 okt kl.15.30 (fysiskt, på mitt bord, 3 ex, elektroniskt endast vid sjukdom)

Glöm inte att dessutom ta med varsitt ex till manusfeedback-veckan!


Film film film

Höstens filmprojekt är igång - och det kräver naturligtvis en ny bakgrundsbild! Här på bloggen kommer du att hitta tidsplanering, deadline, uppgifter, gruppindlening och en massa länkar. Jag kommer också att lägga in delar av det som Csaba har gått igenom.

Först ut är en sammanställning av det som man brukar kalla för berättar- eller gestaltningskomponenterna i en film. En film kan också analyseras med utgångspunkt från dessa komponenter.


RSS 2.0