Natural Born Killers (1994)

Oavsett vad man tycker om filmen - att det är en film som glorifierar meningslöst våld eller att det är en träffsäker, och estetiskt genomarbetad, samhällssatir - så kan vi nog vara överens om en sak: det är en speciell film. Dessutom är det en film som är intressant om man vet vad som hände efter att filmen haft premiär.


Här kommer lite fakta


Filmtekniska uppgifter

drygt 60 olika låtar

2.500-3.000 klipp (en "normal" film har cirka 700 klipp)

en mängd olika sorters filmformat (8 mm, 35 mm, video etc)


Manus Quentin Tarantino

Regi Oliver Stone


Cast Actor

Mickey Knox Woody Harrelson

Mallory Knox Juliette Lewis

Jack Scagnetti Tom Sizemore

Wayne Gale Robert Downey Jr

Dwight McClusky Tommy Lee JonesHändelser som kopplas ihop med NBK där man misstänker att man har inspirerats av filmens våldsamma scener


18-åriga Sarah Edmondson och hennes pojkvän Benjamin Darras begick ett rån helt klart inspirerade av filmen. Släktingarna till en av de mördade drog Oliver Stone inför rätta som medskyldig till morden. Han frikändes men domen överklagades och OS fick upp i rätten ännu en gång. Även denna gång frikändes han.


Eric Harris och Dylan Klebold, ansvariga för Columbine High-massakern, var hängivna fans av filmen. De använde filmens initialer, NBK, som en kod för vad de skulle göra. Citat från Klebolds dagbok: "God I can't wait till they die. I can taste the blood now - NBK" och "I'm stuck in humanity. Maybe going 'NBK' w. Eric is the way to break free".


17-åriga Nathan K. Martinez mördade sin styvmor och halvsyster i oktober 1994. Han hade sett filmen dussintals gånger och anlade samma stil som Mickey Knox (rakade av håret, runda solglasögon).


Ytterligare några händelser kan kopplas till filmen - direkt eller indirekt.Verkliga personer/händelser/filmer som nämns/syns i NBK

Charles Manson

OJ Simpson

Rodney King

The Menendez Brothers

Waco

Filmer: Scarface Motorsågsmassakern


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0