HÖGT ÄRADE DELEGATER...

En blogg för alla FN-rollspelare på Campeon Frigymnasium i Helsingborg.

Robin om: resolutioner

Kategori: Resolutioner, position papers och öppningstal

Ni har nu lite smått börjat inleda arbetet med det som utgör själva kärnan i hela FN-rollspelet: resolutionerna. Utan resolutionerna hade rollspelet inte varit mycket mer än finklädda ungdomar med pärmar och slips som sitter och tittar på varandra helt utan mening.

Resolutionerna styr debatten. Det är resolutionerna som är debatten. Man debatterar inte om någonting såvida det inte finns en resolution skriven i ämnet (förutom när man ska hålla policy statements, men det kommer vi till senare). Därför behöver jag väl knappast poängtera följande: skriv era resolutioner väl!

Under okänd flik i era pärmar finns alla instruktioner för hur man ska skriva en resolution, och vilka delar en resolution består av. I de inledande fraserna beskriver ni bara själva problemet, medan ni i de operativa fraserna presenterar åtgärder för att lösa problemet. Tänk på att alla fraser i resolutionen ska kunna läsas med "FN:s generalförsamling..." innan, och därför kan ni inte formulera er i stil med:

" 2. Välkomnar vi, i staten X, ett finansiellt stöd..."

utan snarare

" 2. Välkomnar ett finansiellt stöd..."

Annars blir det ju ruskigt fel. Rent formellt läggs faktiskt resolutionen fram av generalförsamlingen, till generalförsamlingen, hur skumt detta än må låta.

En annan sak ni bör tänka på är att inte ha luddiga formuleringar eller ospecificerade åtgärder i resolutionen. Detta är av yttersta vikt eftersom en resolution i FN ska efterlevas av alla FN:s medlemsländer, om den röstas igenom, och då är det inte speciellt bra om det finns otydliga formuleringar.

Tänk också på att ni inte sätter ut någon punkt förrän i slutet av resolutionen. Detta låter orimligt, konstigt och absurt, vilket det också är, men se det som en utmaning i att skriva långa meningar! Så blir ju Kenneth också glad!

Och samarbeta inom er delegation genom att hjälpa varandra! Trots att ni sitter i olika utskott så kolla igenom varandras resolutioner och ge feedback. Ett bra förarbete lönar sig alltid!

Deadline för resolutionerna är fredag v 14 (veckan efter påsklovet) vilket ger er ganska gott om tid. Mitt förslag är dock att ni som inte har börjat än börjar skriva lite smått redan nu. Om ni får panik efter det att ni lämnat in resolutionen och skulle känna att ni behöver ändra någonting: ta det lugnt! Det är det som hela lobbyverksamheten går ut på. Det är då ni ska springa runt och slå samman, skriva under och omformulera era resolutioner så att ni får en helt perfekt och strålande slutprodukt att visa upp i utskottsarbetet. Anledningen till att ni ska lämna in era resolutioner så tidigt är för att ni ska få tid att läsa igenom varandras, så att ni innan rollspelet kan få koll på vilka ni eventuellt kan samarbeta med och vilka ni helst bara vill knäcka i debatten.

Och glöm nu inte bort att ni ska skriva position papers också, för det är skitviktigt. Den stora skillnaden mellan dessa två är att position papers BARA är till för ert land (och Susanna och Per förstås) för att ni ska komma ihåg viktig fakta om ert lands åsikter. Mer ingående om position papers och policy statements kommer senare.

Jag lämnar över ordet till en högt ärad delegat från någon annanstans, tack!

KOMMENTARER:

  • honilandetsomingenvetvardetligger säger:
    2008-03-17 | 21:38:28

    såg först idag de där gula böckerna.
    lite sur.
    ska inte lite av spänningen vara att lära sig att hitta fakta, inte bara matas med den!
    bränn dem, säger jag.
    så kan vi grilla korv också.

  • Republiken Turkiet säger:
    2008-04-02 | 14:27:25

    vilka gula böcker? landguiden for the win!

Kommentera inlägget här: